Stiphoudt Leefhuis

Stiphoudt Leefhuis: een warme plek om te wonen

Als ik binnenkom bij Stiphoudt Leefhuis, stormt Cor de trap op en af. “PSV,” roept hij enthousiast, “PSV kampioen!” Medewerkers komen binnen, het koffiezetapparaat pruttelt in de koffiekamer, en de gastvrouwen zijn druk bezig. “Er is hier geen vergaderkamer waar we kunnen zitten, althans niet een waar je ruim kunt vergaderen,” vertelt Marij van den Brand, de weduwe van Ad. “Dat wilde Ad niet, de zorgmedewerkers moeten bezig zijn met zorg en niet met vergaderen en rapporteren.” Ad van den Brand was de initiatiefnemer; zonder zijn gedrevenheid en kennis zou deze woonunit met 18 bewoners er nooit gekomen zijn.

Samen met bestuurslid Toon Dingen en Marij van den Brand praten we over de totstandkoming van dit bijzondere wooncomplex, dat is opgezet in nauwe samenwerking met Compaen. We zitten in de kamer van Thomas, een mooi ingerichte studio op de begane grond. “Zonder Thomas, de zoon van Ad en mij, was er nooit een Stiphoudt Leefhuis geweest,” vertelt Marij. “Ad zei altijd: ‘Ik ga hier in Stiphout nog eens iets maken voor onze Thomas.'” Thomas kwam op jonge leeftijd bij hen wonen.

Onafhankelijk bestuur

De bouw van het Leefhuis kwam in een stroomversnelling na een gesprek met Joost Lobée, bestuurder van Compaen. Toon: “De locatie was cruciaal voor Ad, midden in de samenleving en dicht bij de familie. Die plek kwam er. Architectenbureau De Loods werd ingehuurd. Ad wist precies wat hij wilde. Hij had de kennis vanuit zijn werk bij ORO. Een onafhankelijk stichtingsbestuur was noodzakelijk, met mensen die hun sporen hadden verdiend, maar geen directe betrokkenheid hadden met de toekomstige bewoners.”

Stiphoudt Leefhuis is een schoolvoorbeeld van hoe zo’n project tot stand kan komen. Uit het hele land komen mensen hier kijken hoe wij dit hebben gerealiseerd. Toon licht toe: “Ja, daar zijn we natuurlijk heel trots op. Iedereen mag al onze plannen hebben. Maar het allerbelangrijkste: een deskundig, onafhankelijk bestuur.”

Trotse ouders, trots bestuur

Op 20 januari 2023 konden de bewoners hun intrek nemen, en op 13 mei vond de officiële opening plaats. Marij: “Wat waren we allemaal trots dat het gelukt was! We zijn lang met de voorbereidingen bezig geweest. Ik weet nog dat Ad en ik ergens in 2015 aan de keukentafel zaten te praten, maar toen we eenmaal de locatie hadden, ging het snel. En vrij gemakkelijk. Ad had dat allemaal goed voor elkaar.” Toon vult aan: “Hij wist precies hoe hij het hebben wilde en dacht overal aan. Dag en nacht was hij ermee bezig.” Marij: “In de tijd van de bouw zag ik hem nauwelijks, zo druk was hij ermee. Maar het resultaat mocht er zijn.”

Van huis naar Leefhuis

De overgang van huis naar Leefhuis ging niet zonder slag of stoot. Marij: “De dagen voordat Thomas verhuisde staan me nog helder voor de geest. Die tijd was hectisch, want er moest nog van alles geregeld worden voor de oplevering. We hebben Thomas echt moeten voorbereiden op zijn verhuizing. Als hij tijdens de bouw ging kijken en we zeiden dat hij hier zou gaan wonen, zei hij altijd: ‘Nee, nee, dat is kapot, dat kan niet.’ We herhaalden steeds: ‘Thomas, hier komen 17 vrienden van jou wonen.’ Langzaamaan begon hij aan het idee te wennen. Eerst één nachtje slapen, en langzaamaan steeds een nachtje meer. Voor ons werd natuurlijk ook alles anders. Ons gezin veranderde. Toen ik zijn kleren hier neerlegde, had ik een ‘breekmoment’. Dat was zo definitief. We moesten Thomas loslaten en op een andere manier vasthouden.”

Passende zorg

Een andere succesfactor is de zorg die geleverd wordt. Marij: “Passende zorg per dag in een kleinschalige woonvoorziening, dat was een voorwaarde voor ons als ouders. ‘s Nachts slaapt er een zorgmedewerker. Dat geeft de ouders echt een gevoel van veiligheid. En dat is gelukt. We regelen dat via Fittin. Toen we begonnen, waren er meer dan 60 sollicitanten. Niemand had dat verwacht, behalve Ad natuurlijk.” Het Leefhuis heeft drie verdiepingen met elk zes bewoners. Marij vervolgt: “Ze eten zoveel mogelijk samen, en met zes mensen krijg je toch een gezinsgevoel. Dat is echt een kracht van het concept. Het succes spreekt zich rond, want er is inmiddels een wachtlijst.”

Alles in veilige handen

Alles draait hier om het geluk van de bewoners en hun ouders. Iedereen is enorm betrokken. “Maar alles gebeurt in een professionele omgeving, met gedreven medewerkers en een onafhankelijk bestuur. Het is zo belangrijk voor ouders om de zorg voor hun kinderen in veilige handen te leggen. Hier wonen ze zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Dat is toch wat je wilt?” Toon vult aan: “Dit draait niet alleen goed, maar het concept Leefhuis staat ook voor de toekomst als een huis. De mensen die hier wonen, blijven er in principe hun hele leven.”

Scroll naar boven